La primera camisa: vermella

Aquest és l’article publicat a festadirecte sobre l’origen de les camises castelleres. A l’article original hi afegim l’aportació de Francesc Montserrat sobre els tons blavosos de les camises dels Nens del Vendrell a partir de l’any 1926. No obstant, aquests tons són deguts a les camises blaves de feina que portaven els castellers, per tant no constitueixen una uniformització conscient i voluntària.

L’origen de les camises castelleres

El color de la camisa, amb la colla que representa, és un dels valors més preuats per tot casteller. Avui en dia tot això ens sembla una evidència, però la indumentària castellera no va incloure la uniformització de les camises fins ben entrat el segle XX. Fins llavors cadascú portava el color de camisa que volia o podia. Com va ser el procés d’incorporació de la camisa distintiva al món casteller? Per treure-hi l’entrellat, i no confondre’ns amb tòpics o articles amb incorreccions històriques, cal que retrocedim fins a la complicada dècada dels anys 20 del segle passat.

En plena decadència, colles envellides i amb molt pocs efectius, i amb serioses dificultats per alçar castells de set, els castells es troben en un dels seus pitjors moments de la història. A Valls, el bressol casteller, la Nova i la Vella es trobaven molt debilitades. L’any 1926, però, amb la creació de noves colles al Vendrell i Tarragona que van dinamitzar el món casteller, la premsa i l’ambient sociopolític vallenc van propiciar la fusió de les dues colles per a poder competir amb els seus nous rivals.

Així doncs, el 1927 nasqueren els Xiquets de Valls. La experiència, com tota fusió que s’ha fet a la capital de l’Alt Camp, no va ser gaire reeixida, però si que va deixar una gran empremta al món casteller aportant una gran novetat: La uniformització de les camises.

Com s’havia fet des dels inicis dels castells, en aquells temps era habitual que els Xiquets de Valls aportessin els pisos superiors del castell, mentre que  als pisos de segons, baixos i pinya estiguessin en bona part ocupats per castellers del territori o del poble on actuaven. Van ser aquests primers castellers, els que formaven part del rovell de l’ou  de la colla Xiquets de Valls, els primers en portar camisa uniformada. Es desconeix  si  aquesta era una manera per a poder distingir els castellers propis  dels castellers eventuals de les diferents viles o si simplement no hi havia prou diners per a tenir camises per a tothom. El fet, però, es que el 8 de febrer de l’any 1928 al Masnou es té constància per primer cop i a través del diari La Crònica de Valls que els castellers ja anaven uniformats.

El color d’aquella primera camisa el trobem a l’obra de referència El Món Casteller: A la diada del Carrer Sant Bernat de Vilafranca, el 8 de juliol de 1928, la Colla Xiquets de Valls portava camisa vermella, fet que va destacar la premsa vilafranquina. Per sort també disposem d’una fotografia d’aquella diada, on s’aprecia la diferència de camises entre els pisos inferiors, els de l’afició vilafranquina, dels pisos superiors vallencs.

Primera foto (1928) on es pot apreciar que els pisos superiors vesteixen camisa uniformada.

Primera foto (1928) on es pot apreciar que els pisos superiors vesteixen camisa uniformada.

A partir d’aquí trobem la ja més que explicada actuació de la ja ressorgida Colla Vella al Poble Espanyol, on també actuaren uniformats i on es va fer una nova comanda de camises. El motiu d’aquesta nova comanda finançada per Josep Cusiné, tal com explica l’essencial obra “Cent anys de castells: Entorn de la família Cusiné de Vilafranca del Penedès”, van ser que els castellers que es van desplaçar eren únicament els de l’antiga Colla Vella, i no els de la Colla Nova, que en aquell moment disposaven de més efectius. Així, els castellers de la Vella van comptar amb el suport de molts vilafranquins que també vestiren camisa de color vermell.

A l’any 1930 ens tornem a trobar de nou amb la dualitat Colla Vella i la Colla Nova, dues colles que, segons diu la premsa vallenca i vilanovina, lluïen el mateix color. No és fins a partir de l’any 1931 quan les diferents cròniques ja parlen obertament que la Colla Vella vesteix camisa rosada. Les colles vendrellenques i tarragonines no tardarien, tampoc, a triar el seu color distintiu.

Sant Joan 1930, la Colla Nova encara no havia estrenat les noves camises, però els pisos superiors conservaven les vermelles de la unificada.

Sant Joan 1930, la Colla Nova encara no havia estrenat les noves camises, però els pisos superiors conservaven les vermelles de la unificada.

Per la seva banda, la Colla Nova segueix amb el color vermell, al que afegeix uns rivets blaus o blancs. Poc es pensaven aquells homes que van iniciar la indumentària castellera moderna que un bon grapat de decennis després, les places catalanes s’omplirien amb un visual batibull de diferents colors de camisa. Tot un orgull per a aquella primera camisa, vermella i dels colors de la ciutat de Valls.

Fotografia de la Colla Nova amb el trofeu del Concurs del 1933. S’observa la diferència entre les camises vermelles amb rivets i les vermelles originals. (Foto elcasteller.cat)

Fotografia de la Colla Nova amb el trofeu del Concurs del 1933. S’observa la diferència entre les camises vermelles amb rivets i les vermelles originals. (Foto elcasteller.cat)

Quant a carlesheredia

Periodista, politòleg i casteller. Treballant per un periodisme amb esperit crític i compromès amb el territori i la seva gent.
Aquesta entrada ha esta publicada en Castells, Valls. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari