Amb unitat, el futur és Joves!


Som-hi! En una colla és important que hi hagi diàleg, i com més obert i constructiu, millor! Per això, després del bon article del nostre company de la colla Josep Maria, m’he llençat a escriure algunes idees que fa temps que em ronden pel cap per millorar la nostra colla, la Joves Xiquets de Valls.

Vull parlar del futur, perquè és el que ens interessa, perquè vull construir. No serveix de res remoure un any que, sens dubte, és  per oblidar. Cal doncs, aprendre dels errors, i calen sobretot, canvis. I canvis més profunds, a part de les simples persones que gestionen la part tècnica. Cal, sobretot, un canvi de mentalitat, de compromís, de manera de veure els castells. I és que això de fer els castells “per collons”, sense assajar o assajant un dia a la setmana amb la copa i el cigarro en mà i fent quatre provetes, ens ha portat a una irregularitat extrema i a dependre de ben poques persones per a pujar, sent molt vulnerables a les baixes o absències. I llavors hi ha els que diuen “hem de fer castellers nous”, molt bé, sí, però la pregunta que ens hauríem de fer tots i totes és: “com els hem de fer aquests castellers de tronc nous?” . I el que està clar és que amb  assajos de canalla amb poca gent on només podem fer com a màxim castells de sis i sense cap assaig general complementar-hi on fer proves, és impossible! No podem deixar tota la feina per divendres, no hi ha temps material per a tant.

I fer castellers de tronc nous no vol dir prescindir dels grans castellers de tronc que ara tenim. És més, són precisament ells qui han d’ensenyar a aquestes noves persones la tècnica i rauxa necessària. Fer castellers nous i mantindre el compromís dels d’ara no ha de ser pas una dicotomia. És més, el compromís durant tant i tants anys d’aquestes persones és digne d’admiració. I veure com molts d’ells han passat de ser aixecador a terços, és també un símbol de la grandesa i la història de la nostra colla.

Així doncs, cal encarar el futur entre tots, amb unitat, per fer encara més gran la Colla Joves. Tots formen part d’aquesta colla i tots i totes som necessaris. Així doncs, els nous i antics castellers, la gent de tronc i de pinya, els grallers, els simpatitzants… tots hem d’anar a una. I hi hem d’anar-hi encara amb més força l’any que ve, un any clau, importantíssim. L’any que ve anirem a Sant Fèlix i a tots els grans compromisos, n’estic segur. Ens mereixem i ens donaran un any de confiança. Ara bé, una mala temporada l’any que ve, any de Concurs, pot ser el cop definitiu. No ens podem permetre això de “fer un pas enrere”. Si l’any que ve la colla no s’alça, perdrem bona part de les diades grans i la Joves pot entrar en caiguda lliure. No ens ho podem permetre. Per això, l’any que ve hi ha d’haver un cap de colla potent i de consens, amb el suport de tothom, i amb una junta potent i unitària. És imprescindible. Ens la juguem.

I ara venen algunes de les meves humils propostes de cara a millorar el treball i l’eficàcia de la Colla Joves:

-Fer dos assajos generals a la setmana: Canviar, a més, les dates dels assajos de canalla. Hem de deixar dies lliures a la setmana pels castellers perquè puguin compaginar la vida familiar, així, no podem, per exemple, fer assajos generals dos dies seguits: dijous i divendres. Per tant, jo proposaria fer assaig de canalla dilluns, amb els nens encara actius del cap de setmana i treballant amb menys gent, assaig de canalla dimecres a les 7 i a les 8 i posteriorment assaig general fins les 10. Aquest assaig serviria per fer proves i treballar els troncs i provar castellers nous. Quan algun d’aquests castellers nous estigui preparat, saltaria a l’assaig de divendres, on les proves han de ser definitòries i encarades als castells que s’han de fer el cap de setmana i en un mitjà termini. Els dies previs a grans diades, també s’assajarien folres (i manilles, que coi!). Divendres, assaig general com fins ara.

Tenir una estratègia planificada i un calendari competitiu: Sens dubte, unes de les mancances d’enguany.

L’equip de canalla ha de ser potent, i el cap de canalla ha d’assumir responsabilitats i mantenir la moral dels més petits.

La vida social a la colla s’ha d’impulsar: S’ha de promoure fer més us del bar, que sigui un lloc de trobada diari. Amb la nova junta administrativa la cosa ha millorat, però necessitem organitzar més actes i amb finançament. Quan la situació econòmica estigui sanejada, després d’uns anys de descontrol, s’han d’impulsar actes de trobada i d’expansió que són imprescindibles per fer colla i cridar gent nova a la colla (sopars, paelles després d’assajos especials, concerts, actes a l’aire lliure, instal·lacions al local…)

Aquestes són només algunes idees, opineu i digueu la vostra, i sobretot, dialoguem i construïm la Joves del futur.

Visca la Colla Joves Xiquets de Valls!

Quant a carlesheredia

Periodista, politòleg i casteller. Treballant per un periodisme amb esperit crític i compromès amb el territori i la seva gent.
Aquesta entrada ha esta publicada en Castells. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

22 respostes a Amb unitat, el futur és Joves!

 1. nuria ha dit:

  M’agrada molt el text nen, no podria estar més d’acord amb tu, l’any que ve és un any clau per la colla i no ens podem exposar a patir una caiguda lliura.
  Ara bé, personalment vec una petita llacuna en una de les teves propostes, la idea de reorganitzar els assajos està molt bona, però que passa amb els joves que podríem convertir en castellers de tronc nous i que estudien o treballen lluny de Valls? Em refereixo a aquells que estudien a Barcelona o a Lleida, tots podrien venir a assejar un dia entre setmana que no fos divendres? crec que s’ha de meditar més profundament sobre el tema, sobretot en el sentit d’intentar cuidar a tothom, veterans o no i sobretot, no perdre la gent nova que tenim, que és molta i que tenen molta il·lusió.
  Gràcies per les propostes i per iniciar iniciar el debat!

 2. carlesheredia ha dit:

  Gràcies a tu Núria!

  Ens calen dos dies d’assaig, com a totes les colles. Una altre idea seria fer-ho dissabte a la tarda, com ho fan algunes colles, però potser seria més sacrificat per la gent i, a més, molts cops es solaparia amb actuacions.

  I la gent que estudia fora, si en té ganes, baixarà igual. I crec que els hi serà més fàcil baixar un dimecres que un dijous als universitaris (i tots sabem el perquè xD).

 3. Jaume Martí ha dit:

  He respost al fòrum de la Colla, animo a tothom a registrar-se i participar, dins de l’entorn de la Colla Joves.

 4. Roger Roca ha dit:

  Sobre els castellers nous:

  Voler castellers nous perquè tenim avorrida la cara dels que ja fa temps que pugen és absurd. Tot i així n’hi ha que que pensen així, que s’ho facin mirar.
  La colla ha de fer només els castellers nous que necessiti; fer un casteller nou partint des de 0 requereix molt d’esforç i temps. Ara mateix anem prou bé de tots els pisos (tot i que potser un o dos més no anirien malament) excepte de terços de 4 de 9 sense folre on sí que hi ha una clara mancança.
  Si es volen fer terços de 4 de 9 sense folre s’ha d’estar disposat a fer l’assaig necessari per aconseguir-ho, que sens dubte no és fer castells de 7 a segons ben agafat ni castells de 8 fins a quints. Primer han de fer castells de 7 nets a segons, i molts fins que ho facin bé. A més cal que els facin sencers, ja que un castell no és un castell fins que no passa l’enxaneta, i sobretot sense que ningú els toqui. Aquest assaig és sens dubte molt sacrificat pels que paren a terra ja que han d’aguantar molt de pes, però, tenint en compte la quantitat de gent que pensa que fer castellers nous és la solució de tots els problemes de la colla, no dubto que ens sortiran els voluntaris per parar de sota les pedres.

  • Jaume Martí ha dit:

   El tema de fer castellers nous no és per avorriment, és per les tonteries de si no puja tal, jo no pujo, si no vaig a tal lloc m’emprenyo i marxo de l’assaig, sóc el divo de la colla, arribo a les 11:20 i pujo igual, per això calen castellers nous, i espavilar als que es pensen que tenen el lloc assegurat per guapos i bons. Si s’ha de dedicar temps, s’hi dedica, per això hi han assajos, i s’ha de treballar pel futur de la colla.

   • Anònim ha dit:

    Aquest tema és més complicat del que sembla d’un inici i encara que en algun lloc es digui, no ha estat tant així -i si ho ha estat, sha de mirar també el perquè-. A més, no crec que sigui un debat constructiu, perquè si hem de començar a retreure’ns coses d’aquest any, no acabariem.

    Passem pàgina i mire’m el futur!

  • Anònim ha dit:

   Roger, no anem tant sobrats, en algunes en actuacions no hem pogut fer castells de vuit. I mira el que va passar l’any passat, amb lesions per tot arreu.

   No podem anar pas amb la gent justa.

 5. Jaume Martí ha dit:

  I ho deixo aquí també pels que els faci mandra entrar.

  Em sembla molt bé tot el que dius Carles, lo de dos assajos setmanals, que no siguin en dies consecutius, la gent que vulgui pujar nova i la nova, la gent que ha d’aprendre com s’han de col·locar i què han de fer a la pinya… tot són bones idees, i estan al cap de tothom.

  Ara bé, fins que no s’acabi definitivament la temporada i es celebri l’Assamblea, que com saps sempre és a partir de reis, hi ha un Cap de Colla, i una junta tècnica, que fem el possible per a què la Colla Joves vagi pel bon camí, amb més o menys èxit.

  El que li sobra a la Colla són egos, i que sigui qui sigui el Cap de Colla, que fins on jo sé és en Joan Barquet, tota la Colla ha d’anar a una amb aquest cap de colla.
  Penso què és molt difícl agafar la responsabilitat de ser Cap de Colla, i es té molta pressió. Si tothom ajuda al Cap de Colla, les coses són més fàcils, i si tothom posa pals a les rodes, la cosa es complica més.

  Jo, per part meva, sempre sigui qui sigui el Cap de Colla, estaré a mort amb ell, i creuré en ell si veig que pensa en el futur de la Colla, en fer-la més gran.

  És molt bonic fer un 5de9f, per exemple, però si un sol casteller de tronc falla, ja no el pots fer, si et falla gent de pinya i folres, no el pots fer i tens problemes. Necessitem gent nova preparada a tots els nivells, que et puguin suplir si fa falta aquests possibles castellers que poden fallar, a part, que ha de ser molt dur per a alguns castellers haver de ser imprescindibles durant tota la temporada perquè no hi ha ningú més que els pugui substituïr. Així, SI, UNA DE LES SOLUCIONS PER LA COLLA ÉS FER GENT NOVA. I si cal, fer un pas enrere sense cap por, ja que és ben necessari, i si seguim com els ultims 15 anys, si que caurem en un pou sense fons.

 6. Anònim ha dit:

  Ben fet Carles! Estic totalment d’acord. La idea de concentrar-se en el canalla en dos grups és una cosa que va proposar a principis d’aquest any. No està dissenyat per segregrate, – és una opció per permetre que ens concentrem en forma individual als nens que tenim. També m’agradaria veure que divendres només als nens que van a pujar.

  Els castellers del tronc han de ser encoratjats a seleccionar i entrenar els seus substituts. D’aquesta manera el tronc nova tindrà el millor entrenament i mentors disponibles. La Colla llavors tindrà opcions en cada posició en cas de lesions o altres circumstàncies que impedeix que la nostra primera casteller de pujar.

  Roland

  • Jaume ha dit:

   Els castellers han de seleccionar a dit a qui els ha de substituir? La gent amb ganes de fer-ho i que siguin valids son els que s’han d’assajar, sinó ja hi hauria petits clans i tonteries que anirien sortint penso jo.

 7. Jaume Galofré ha dit:

  Tot el que es parla està molt bé, però nose si fer-ho així públicament és el millor lloc. Recordeu l’any passat quan tots reiem mirant el que escrivia un casteller de l’altra colla al seu facebook? El que ell deia no anava gaire lluny del que diem ara i tots ens en enfotiem, que fan ells ara quan veuen això?
  Tothom és lliure de publicar i escriure el que vulgui, i més si és constructivament, però a vegades potser seria millor donar més vida al fòrum de la colla.

  Això no treu que les reflexions siguin bones i ben enfocades!

 8. Jordi Bové ha dit:

  Bona tarda: En Josep Mª Climent ha obert un altre forum, al respecte : http://blocs.tinet.cat/desdelsenyilarauxa/2011/10/24/santa-ursula-i-ara-que/
  I allí s’ha arribat a la conclusió d’en Jaume Galofré.
  Tenim drapets bruts, que cal rentar a casa i amb serenor. Busquem gent amb alguns ditets de front, per iniciar un debat intern i fer propostes clares a la Colla.

 9. Francesc X. Ramon ha dit:

  Si no us fa res us contestaré al forum de la Colla.

 10. Anònim ha dit:

  Que tot això ho digui una persona que ha sigut cap de folres i en els assajos abans d’actuacions molt importants no es presenti, perquè prefereix anar de festa, és molt trist! Fes-t’ho mirar.

  • Carles Herédia ha dit:

   Molt bé aixo de parlar des de l’anonimat, peró no pateixis que se ben bé qui ets (o almenys qui va ser el que va fer córrer aquesta mentida).

   Informa’t abans de parlar (i no diré res més del que penso de tu perqué vull que sigui un debat constructiu i deixar enrere certes coses…)

 11. gayyy ha dit:

  soic gay : l’any k ve entro yo csp de colla

 12. Edu ha dit:

  Roca! no estic gens d’acord amb tu!!, o fem castellers nous o mai farem castells grans, si volem fer castells grans..també hi han caigudes, i sempre pasa lo mateix, aixequem el peu i contem qui hi és i qui no hi és! i aixo es una autentica merda no fotre un 5de8 per una persona o un 4de8 per 2 persones…aixo és trist home…si que tenim que fer castellers nous amb seny! i no amb prepotencia..i Jaume Martí! d’acord amb tu…el assajos començarien a les 10:30 perque tendries a la gent puntual, i no estaries esperant castellers que arriven tard i pots posar a gent que també els hi agrada pujar 🙂 Pit i collons JOVES!!!!!!!!!!!!!!!

 13. Paloma ha dit:

  Ho que s’ha de fer es canallaaaaaaaaa! Que no podem treure pes de quins si els dosos, ancheneta i aixecador son grans!!!!! A de canviar TOT.. sinoo no ens aixecarem mai!! Ara mes units que maii! CJXV AMUUN!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s